2014/04/05

Ale jaja

Swojskie najlepsze?


Jaja są najlepszym możliwym źródłem pełnowartościowego białka i to nie podlega dyskusji. Między bajki można włożyć również przestarzałe opinie, że od jaj wzrasta cholesterol i nie powinno się ich jeść więcej niż 2-3 dziennie. Można jeść sobie nawet dziesięć dziennie, codziennie. Ale mniejsza o to, bo to tylko wstęp do głównego tematu, czyli...

Jakie jaja wybierać? Mamy trzy możliwości, kupne zwykłe, kupne ekologiczne i swojskie.

Kupne zwykłe, od razu odradzam. Dlaczego? Jakieś pól roku temu kupiłem jaja w pewnym sklepie, rozmiar L. Nazajutrz postanowiłem sobie zrobić jajecznice z 4 jaj. Wszystkie które wybrałem miały podwójne, żółtko, jak się później okazało, pozostałe sześć również.

W/w. jajecznica.

Nie wiem czym faszerowane są kury znoszące te jajka, ale nikt mi nie wmówi, że nie ma tam chemii i nie wiadomo czego jeszcze!

Kupne ekologiczne, Wg. mnie nadal są to jaja kupne i jakoś ciężko mi sobie wyobrazić ich "czystość", poza tym ceny do najniższych nie należą.

Swojskie, od dziecka zawsze tylko takie jadałem, świeże, od kur hodowanych na naturalnej paszy, przywiezione od babci. Teraz, kupuje od znajomego i jestem zadowolony. Polecam każdemu, kto kupuje jajka w sklepie, aby popytał znajomych, albo nawet poszukał w necie, czy gdzieś, ktoś w okolicy nie sprzedaje "domowych" jaj. Bo warto.



0 komentarze:

Prześlij komentarz