2014/06/11

Omlet z jaj i płatków owsianych

Tyle ile ludzi na świecie, tyle chyba mamy rodzajów omletów. Za każdym razem kiedy czytam jakieś przepisy na omlet, to zawsze są one inne od tych, które znałem dotychczas. Najbardziej "kulturystyczne" przyrządza chyba Michał Karmowski, który robi to danie bez żółtek jaj. Jak sam mówi, tylko dlatego, że przed zjedzeniem dodaję do niego masło orzechowe.

Dzisiaj chciałbym pokazać jak u mnie wygląda to potrawa. Zacznę od składników, które dodaję na oko. Jedyny "wyliczony" element to jaja, których daje cztery sztuki, ale o tym poniżej.


Składniki:
-4 jaja,
-1 lub 2 łyżki stołowe mleka,
-ok. jedna stołowa łyżka mąki,
-garść płatków owsianych

To wszystko ze sobą mieszam. Ale nie miksuje, po prostu szkoda mi na to czasu. Założenie jest takie, że danie ma być szybkie. Wszystko wylewam na rozgrzaną patelnie, polaną olejem ryżowym i smażę pod przykryciem.

omlet z płatkami owsianymi



Gdy omlet nadaje się już do spożycia, wykładam na talerz, smaruję dżemem i polewam łyżką miodu. Wg. mnie idealny pomysł na śniadanie bądź kolację. A najfajniejsze jest to, że można go zjeść praktycznie ze wszystkim. Tak jak ja dziś, z dżemem i miodem na słodko, lub np. z wędliną i pomidorem na słono. Pole do popisu jest dość spore.


omlet



0 komentarze:

Prześlij komentarz