2014/07/13

Batoniki owsiane -przepis

batoniki owsiane



Od dawna chciałem sobie zrobić coś smacznego z płatków owsianych. Kiedyś nawet podjąłem próbę usmażenia placuszków owsianych, z których niestety nie wyszło nic, co nadawałoby się do zjedzenia. Od kilku dni przeglądałem różne przepisy na batoniki. Połączyłem ze sobą kilka najlepszych, dodałem coś od siebie, wynikiem czego powstały powyższe przekąski. Podane z dżemem stały się od dzisiaj moim ulubionym słodkim i zarazem zdrowym daniem.


Plusem poniższego przepisu jest bardzo proste wykonanie, niewymagające praktycznie żadnych umiejętności kucharskich.


Składniki
-1,5 szklanki płatków owsianych, błyskawicznych
-2 szklanki mieszanki fit premium (słonecznik, pestki dyni, rodzynki, suszone mango, jagody goji)
-łyżka kakao
-4 łyżki miodu
-3 łyżki masła

Płatki owsiane wymieszane z posiekaną mieszkanką fit wysypujemy na rozgrzaną patelnie., -prażymy ok. 5-10 min. A w międzyczasie w rondelku rozpuszczamy miód i masło. Po wykonaniu tych czynności wszystko wraca do miski, dodajemy kakao i mieszamy. Na blasze wykładamy papier do pieczenia, po czym możemy na niego wykładać nasze "ciasto". Dobrze ugniatamy i już możemy rozgrzewać piekarnik. Temperatura około 170 stopni, czas pieczenia 18-20 min. Po wyciągnięciu zostawiamy do wystygnięcia i stężenia naszych batoników. 





Po ostygnięciu ostrożnie kroimy i już możemy zaczynać konsumpcję. Ja swoje jadłem z dżemem morelowym i bananem. Połączenie bardzo udane. Polecam i smacznego;)


0 komentarze:

Prześlij komentarz