2014/08/07

Jemy polskie jabłka, embargo nam nie straszne!



W ramach ogólnopolskiej akcji internautów "Jedz jabłka, zrób na złość Putinowi", chciałbym dzisiaj polecić wszystkim po prostu, jedzenie jabłek, najlepiej jak najwięcej. Poniżej skład tego owocu, mający za zadanie pokazać dlaczego warto.


Skład

Cóż, jabłko to samo zdrowie, jego największym darem jest błonnik, bogaty w pektyny regulujące prace jelit. Posiada wiele składników mineralnych, m. in. fosfor, magnez, sód, cynk, żelazo, wapń i przede wszystkim potas wspomagające prace serca i układu nerwowego. Nie brakuję mu witamin, chyba z każdą literą alfabetu. A także jest źródłem antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, odpowiedzialnych za usuwanie z organizmu wolnych rodników. Spowalniają proces rozwoju chorób nowotworowych, no i w jakimś stopniu hamują starzenie się...


Dziękuje za uwagę, tymczasem biorę się za wkrojenie jabłka do mojego po treningowego ryżu na słodko. Po ciężkim trening nóg, jak znalazł;)



0 komentarze:

Prześlij komentarz